Toimintaohjeet koronaviruksen leviämisen estämiseksi

Koronaepidemian vuoksi noudatamme Espoonlahden helluntaiseurakunnassa tähän kirjattuja toimintatapoja ja sääntöjä. Vahtimestarit ohjeistavat kävijöitä ja valvovat sääntöjen noudattamista. Seurakunnan johto seuraa viranomaisten määräyksiä ja tarvittaessa päivittää näitä ohjeita.

 

1. Seurakunnan tilaisuuksiin ei saa osallistua, jos itse tai joku perheenjäsen tuntee flunssan tai hengitystietulehduksen oireita. Jos on juuri sairastanut ja vaikka olisi oireeton, täytyy noudattaa kahden viikon karanteenisääntöä ennen kuin osallistuu tilaisuuksiin.

 

2. Seurakunnan tilaisuuksissa on toistaiseksi voimassa ehdoton kättely- ja halaamiskielto.

 

3. Seurakuntaan tullessa täytyy pestä kädet saippualla ja käsidesillä. WC-tiloissa on tätä varten nestesaippuaa, käsipyyhkeitä ja käsidesiä + THL:n ohjeet oikeaoppisesta käsienpesusta.

 

4. WC-tiloissa (= koko tilassa, jossa on kaksi eri vessaa) saa olla vain yksi henkilö kerrallaan. Jos käytät vessaa, sulje ensin kansi ja huuhdo vasta sitten.

 

5. Seurakunnan johto suosittelee vahvasti hengitysmaskin käyttöä tilaisuuksissa. Tämä koskee kaikkia osallistujia, ellei maskin käytölle ole terveydellisiä esteitä. Vanhemmat päättävät lastensa maskin käytöstä (THL:n suositus on noin 15-vuotiaasta ylöspäin). Toiveena on, että jokainen hankkii omat maskinsa, mutta niitä saa myös seurakunnasta tilaisuuden alussa. 

 

6. Jos sinua aivastuttaa tai yskittää, suojaa suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla ja heitä se käytön jälkeen roskiin. Pese kädet nenä niistettyäsi. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

 

7. Seurakunnan istumapaikat jaetaan toistaiseksi siten, että väliin jätetään tyhjiä penkkejä. Tilaisuutta on mahdollista seurata myös keittiö-/kahviotilasta, jossa on kaiutin. 

 

8. Kolehdin keräys hoidetaan toistaiseksi siten, että seurakunnan jäsenet käyvät pudottamassa lahjansa kolehtihaaviin, jotta haavia ei tarvitse kuljettaa kädestä käteen. Jos antaa lahjan maksupäätteellä, sen jälkeen kädet desinfioidaan käsidesillä.

 

9. Yhteiset laulukirjat ja esirukouslaput ja kynät niiden kirjoittamiseen eivät toistaiseksi ole käytössä. 

 

10. Rukouspalvelu hoidetaan toistaiseksi siten, että kahden henkilön välillä on riittävä, noin 1–2 metrin etäisyys. Rukoustilana käytetään seurakunnan huoneita siten, että huoneessa on yksi rukoiltava henkilö kerrallaan.

 

11. Ehtoollisvälineitä valmistelevat ja niitä jakavat henkilöt käyttävät hengitysmaskia ja kertakäyttöhanskoja. Ehtoollinen jaetaan tilaisuuden lopussa salin etuosasta siten, että jokainen hakee oman viinipikarinsa ja leivänpalansa. Ehtoollisvälineitä ei laiteta kiertoon kädestä käteen.

 

12. Tutkimusten mukaan taudinaiheuttajat leviävät erityisen helposti käsien ja kättelyn kautta. Koronan lisäksi näin leviävät mm. kausi-influenssa, tavanomaiset flunssat/nuhakuumeet ja vatsataudit. Haluamme edistää seurakunnassa terveitä elintapoja. Suosittelemme, että vaikka koronaepidemia laantuu, opettelemme kättelyn sijasta muita tapoja tervehtiä toisiamme. Tämä vaatii totuttelua. Muistathan, että kättelemättä jättäminen ei tarkoita välinpitämättömyyttä tai huomiotta jättämistä.

 

Espoonlahden helluntaiseurakunnan vanhimmisto/hallitus (päivitetty 2.10.2020) 

nathan-dumlao-x7Lyx8Yyvug-unsplash_WEB.j

KUVA: NATHAN DUMLAO | UNSPLASH

alecsander-alves-WeEaKXZkBsQ-unsplash_WE
alecsander-alves-wqpDw5QgD5E-unsplash_WE

KUVAT: ALECSANDER ALVES | UNSPLASH